BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, March 10, 2011

Kisah Iblis Hairan Dengan 2 Perangai Manusia

Dlm sebuah kitab menerangkan bahwa Rasulullah s.a.w. telah bertnya iblis laknat:"Wahai iblis laknat apakah ikhtiar kamu sekrng keatas umatku,sbb aku tlh dibngkitkan untk mnyelamatkan semua bani Adam dri kafir kpd beriman kpd Allah s.w.t.".
Lalu iblis laknat mengangkt kpalanya ke hadrat Allah s.w.t dgn berkata:"Ya Rabbi! demi kemuliaanMu aku akn sentiasa bersungguh-sungguh untk menarik semua ank-ank Adam melakukan kerja-kerja maksiat selgi mereka itu masih brnafas,dan hamba akn mncmpurkan lelaki dan wanita bercmpur gaul dgn bebas supaya senang hamba mencelah didalamnya".
Kemudian turun firman Allah yg bermaksud:"Hai Mala'un demi kebesaranKu da ketinggianKu!Bahawa Aku akn sentiasa sedia akn mengampuni dosa umat Muhammad slagi mereka itu meminta ampun kepadaKu".
Rasulullah s.a.w. bertanya iblis:"Wahai iblis laknat Apa lgi yg engkau musykilkan?".
Berkata iblis laknat:"Ya Rasulullah s.a.w.sebenarnya hamba ini sangt hairan dgn prangai umatmu dlm 2 hal antaranya:-
  1. Mereka mengaku mencinta Allah s.w.t. padahal mereka itu taat kpd hamba dgn mengerjakan maksiat.
  2. Mereka sngt marah kpdku tetapi mereka sentiasa menurut segala hasutanku".
Allah s.w.t. berfirman:"Hai Mala'un! Demi kemuliaanKu dan kebesaranKu,sesungguhnya Aku anugerahi keatas umat Muhammad itu 2 kebahagiaan:-
  1. Kasih mereka itu kepadaKu maka Aku jadikan kaparah(penebus dosa) bagi maksiat yg mereka tlh lakukan krna perdayaan kamu.
  2. mrah mereka itu kpd kamu maka Aku jadikan keparah(penebus dosa) bagi maksiat yg mereka lakukan kepadaku".
Iblis laknat tercengang-cengang apabila mendgr bhawa umat Muhammad sngt-sngt dikasihai oleh Tuhan Al-Ghafuurur Rahim yg amat sngt mengampuni lgi amat sngt mengasihani hambanya dgn limpah rahmatnya.
Wahai saudara-saudaraku dri cerita yg kita baca ini maka dapatlah kita sendiri fikir kembali tntng 2 perkara yg menjadi kehairanan iblis laknat.
  1. Apabila kita kata kita mencintai Tuhan yg menciptakan kita,tetapi mengapakah kita masih lagi membuat kerja-kerja yg mndtgkan kemurkaan Allah.
  2. Apabila kita kata sngt benci kpd Iblis dan kuncu-kuncunya ttpi mengapakah kita mengikut segala perangai dan hasutannya.
Wahai saudara-saudaraku Allah s.w.t menyayangi kita lebih 70 kali dari sayangnya seorang ibu kpd anaknya.Oleh itu apakah kita masih hendak mnjadi org suruhan syaitan,apakah kita masih hendak mnjadi hamba kpd syaitan .Bukankah bodohlah kita apabila kita melupakan org yg memberikan rezeki kpd kita dan kita mnjadi tali barut syaitan.
Walaupun kita tahu syaitan itu jahat dan padanya tidak ada rasa malu,rasa belas kasihan dan sebagainya tetapi perangai itu juga yg kita hendak ikut.
Keadaan hari ini ibarat manusia sudah hilang akal,Rasulullah s.a.w. telah mengajar kita supaya kita sentiasa berada dlm Islam pd setiap masa dan setiap keadaan,tetapi hari ini kita dpt liht sndiri begitu bnyk saudara-saudara kita tidk mahu mengikut cara hidup islam.Mereka memilih cara hidup tidak bermoral seperti suka berjudi,meminum arak,berpakaian ttp telanjang dan suka berdisko dikelab-kelab syaitan,suka berloncat-loncat dan menyanyi seperti org yg sedang dibakar dlm api neraka dan sebagainya.
Kalu diadakan qiamullail dgn pesta syaitan maka qiamullail itu akn tenggelam dan pesta syaitan itu lah yg akan paling ramai org mengikutinya.
Perkara seperti ini bukan perkara baru sbb Rasulullah s.a.w. telh bersabda bhawa diakhir zaman nnti manusia berpakaian tetpi telnjang.Yg kita sedih sekali meliht anak-anak muda kita sekrng tidak malu-malu mendedahkan auratnya.Yang perempuan mendedahkan 3/4 tubuhnya seksi dan si lelaki pula lebih kurang 2 kali 5.
Haruslah ingt setiap pendedahan aurat yg mmbangkitkan nafsu org yg melihatnya maka org yg mndedahkan tubuhnya itu baik lelaki atua perempuan maka dia akn mndpt saham dri perkara mendorong org yg melihatnya,dan dia juga akn mendpt ganjarannya apabila org yg meliht itu mndorongnya melakukan maksiat.
Tidakkah seseorg perempuan itu merasa malu mndedahkan paha,dada,rambut dan sebagainya untuk ditonton kpd org ramai.Bukankah seluruh anggota tubuh wanita itu ialah aurat yg harus ditutup supaya tidak ada mata org lain menjilat seluruh tubuhnya ,apakah seorang perempuan itu merasa bangga apabila memperlihtkan tubuhnya kpd org lain,Apakah dia tidak terfikir bhwa satu hari nnti dia akn berkahwin dan org lain pula akn menceritakan tntng tanda-tanda rahsia yg ada pada tubuhnya pada bakal suami.
Kalau ada anak selepas kahwin nnti tidakkah dia malu apabila anaknya itu melihat tubuhnya yg terdedah satu masa dahulu dlm majalah-majalah dan akhbar.
Janganlah jadikan islam itu satu agama yg sama dgn agama-agama yg karut,agama Islam ialah satu agama yg diiktiraf oleh pencipta manusia iaitu Allah s.w.t. Kembalilah kpd islam yg sejati dan sentiasalah ingt Allah itu sngt syng kpd kita ttpi kitalah yg sngt zalim kpd Allah.
Janganlah cuba melawan kekuasaan Allah,kita ini tidak lebih hnyalah seperti katak dibawah tempurung sahaja.Kerajaan Allah itu maha luas dan janganlah kita mengatakan sesuatu yg kita tidak tahu tntng Allah. Katakanlah Allahu akhbar.Allahu akhbar.Allahu akhbar...

1 comment: